Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012

Η κουκουβάγια προσγειώθηκε εκεί που ανήκει: στον ώμο της Αθηνάς

Σύμφωνα με το "Βήμα" (http://www.tovima.gr/education/article/?aid=451053) στις 31/3/2012 κλείνει επίσημα ο Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων (ο γνωστός ΟΕΔΒ) με το γνωστό σήμα της κουκουβάγιας στο οπισθόφυλλο. Και αν στην αρχή χάρηκα που τα παιδάκια του μέλλοντος δεν θα έχουν αυτό το σηματάκι να στοιχειώνει τα όνειρα τους, μετά κάθισα και το σκέφτηκα πιο σοβαρά το θέμα.
Γενικά τα τελευταία χρόνια, αν και δεν παρακολουθώ τις εξελίξεις από πολύ κοντά, έχω την εντύπωση πως το υπουργείο παιδείας έχει βαλθεί ντε και καλά να μετατρέψει το σχολείο σε εργαστήριο ηλεκτονικών υπολογιστών. Μια το cd με τα ψηφιακά βιβλία, τώρα η κατάργηση του ΟΕΔΒ, και άλλα σκόρπια που ακούγονται κατά καιρούς με έχουν κάνει να πιστέψω ότι όντως θέλουν να καταργήσουν το βιβλίο, και αυτό δεν είναι λαϊκισμός της αριστεράς τελικά. Και δεν ξέρω αν η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών είναι η πρόφαση για να γλιτώσει το κράτος λεφτά απο την εκτύπωση βιβλίων (και να τα φάνε όλοι μαζί αυτοί που έφεραν την χώρα σε αυτό το χάλι) αλλά σίγουρα κάτι βρωμάει, και βρωμάει πολύ σε όλη αυτή την ιστορία.
Και γενικά μου φαίνεται τελείως αδύνατον ο οποιοσδήποτε εχέφρων άνθρωπος να πιστεύει (χωρίς όφελος η σκοπιμότητα) ότι ένα εκπαιδευτικό σύστημα μπορεί να σταθεί χωρίς βιβλία. Δηλαδή πως θα γίνεται το μάθημα? Θα έχει κάθε μαθητής μπροστά του ένα υπολογιστή και θα διαβάζει από εκεί? Και μετά θα πηγαίνει σπίτι και θα ξαναδιαβάζει από εκεί? Δηλαδή και διάβασμα, και χαζολόγημα στο ίντερνετ, όλη του η μέρα θα είναι μπροστά από μια οθόνη. Ίσως να φεύγει από μπροστά της όταν πάει να κάνει φροντιστήριο.
Είμαστε σοβαροί? Έχει κάτσει κανένας από αυτούς που έχουν αυτές τις ιδέες να διαβάσει κάτι πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή? Δεν λέω να διαβάσει ένα άρθρο σε μια ιστοσελίδα. Αυτό γίνεται. Αλλά το να διαβάζεις κάτι πολλές ώρες με σκοπό την κατανόηση (φυσικά η πληροφορία δεν έχει σχέση με την διαδικασία της κατανόησης και την γνώσης όπως αυτή νοείται στην εκπαίδευση) είναι πρακτικά αδύνατο. Σου τσούζουν τα μάτια, και αρχίζει η δυσφορία. Ο μόνος λόγος για τον οποίο μπορώ να κάτσω να διαβάσω ένα ψηφιακό βιβλίο είναι να ψάχνω κάτι συγκεριμένο, πράγμα που παίρνει δέκα, δεκαπέντε λεπτά. Αντε είκοσι. Αλλά το να διαβάζεις από τον υπολογιστή για κάθε μάθημα είναι αδύνατο.
Και επίσης δεν έχεις και την ίδια αίσθηση με το να διαβάζεις ένα κανονικό βιβλίο. Έχω κατεβάσει βιβλία ηλεκτρονικά τα οποία στην συνέχεια αγόρασα σε έντυπη μορφή επειδή ας πούμε μου άρεσαν και δεν μπορούσα με τίποτα να τα διαβάσω αλλιώς. 
Αν οι άνθρωποι του Υπουργείου Παιδείας θέλουν οικονομία ας βρούν από αλλού να κόψουν έξοδα. Η εκτύπωση μπήκε στην ζωή του ανθρώπου από την εποχή του Γουτεμβέργιου και δεν γίνεται να αλλάξει με το πρόσχημα ότι πρέπει να γίνει οικονομία. Αν ήταν έτσι τότε ας σταματούσαν να εκτυπώνονταν βιβλία και να γινόταν διάθεση τους ηλεκτρονικά. Φαντάζεστε έναν κόσμο που δεν θα υπήρχαν βιβλία σε φυσική μορφή? Τρέλα και όλεθρος. Ας αρχίσουν οι οικογένειες να μαζεύουν κανά φράγκο γιατί όπως πάνε τα πράγματα τα παιδιά τους αφενός θα αποβλακωθούν τελείως μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή και αφετέρου επειδή θα εμφανίζουν παθήσεις των ματιών (μυωπία κλπ) απο τα 10 τους χρόνια. Ας ξυπνήσουμε λίγο όλοι από τον λήθαργο και την ζωούλα μας και ας κοιτάξουμε γύρω μας για τα εγκλήματα που συντελούνται με την ανοχή μας. Γιατί κάποια στιγμή θα είναι πολύ αργά, μα πάρα πολύ αργά.

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και φίλε Αλχημιστή δεν είναι μόνο αυτά,που είναι ολα σωστά αλλά στο υπουργείο έχουν ρουσφέτια να ικανοποιησουν,αλλά οι μαθητές δε θα έχουν τη χαρά να ψάχνουν εκεί κατά την Α δημοτικού να βρουν τι σημαίνει το ΟΕΒΔ καταλήγοντας συνήθως στο Ο Δάσκαλος Εϊναι Βλάκας!!:Ρ:Ρ:Ρ:Ρ

ΥΓ:Έχεις χαθεί φίλε!:)

Χαιρετώ!:)

ΛΙΑΚΑΔΑ είπε...

Οργίζομαι... δεν είχα ιδέα...
Για μια ακόμη φορά έχεις δίκιο σε ότι κι αν είπες...!

Ως Λιακάδα οφείλω όμως να δω και τη φωτεινή πλευρά του θέματος (ναι υπάρχει μιας που όπως ξέρουμε ουδέν κακόν αμιγές καλού)
Οικονομία και οικολογία...
Και αν η οικονομία είναι αμελητέα το οικολογικό μέρος της όλης υπόθεσης δεν πρέπει να αφήνει κανέναν αδιάφορο.

Πάντως δεν θεωρώ ότι είναι σωστό να αντικατασταθούν τα βιβλία από υπολογιστές για τους λόγους που ανέφερες κι εσύ.

Καλό βράδυ!

Κ. † είπε...

Εξοικονόμηση χρημάτων και αηδίες!Ποιον κοροϊδεύουν ήθελα να 'ξερα!
Δε βρίσκεται στην οικονομία η ρίζα του προβλήματος.Σε μια χώρα που κυβερνάται από ηλίθιους,απαγορεύεται να αποφοιτούν απ' τα σχολεία έξυπνοι κι ελεύθεροι άνθρωποι.Γιατί τα απαίδευτα όντα γίνονται πανεύκολα υποχείρια.Οι νοήμονες,όμως;Δυστυχώς,τα παιδιά αυτά θ' αποβλακωθούν εντελώς.

Πέρυσι πήγε το cd σύννεφο.Ευτυχώς όχι για πολύ.Ήμασταν απ' τα «τυχερά» Λύκεια εμείς,βλέπεις.Δεν θα μπορούσα ποτέ να διανοηθώ ότι θα διάβαζα Ιστορία και Αρχαία απ' τον υπολογιστή.Τι να έκανα,όμως;Έσφιξα τα δόντια και κάθισα όσο χρειάστηκε.Με πιάσανε και ημικρανίες μια μέρα,αλλά να μείνω πίσω για την ανικανότητα ορισμένων δεν υπήρχε περίπτωση.

Σε κάνα δυο χρόνια εγώ τελειώνω.Δεν ξέρω αν πρέπει να χαρώ ή να λυπηθώ γι' αυτά που θ' ακολουθήσουν.

Τα φιλιά μου! :)

Μαρία Νι είπε...

Μμμμ...
φαντάσου τα σχόλια του Τρίτου σε cd... ;)

Σε φιλώ γλυκά όπως πάντα μικρέ μου Αλχημιστή.

AnD είπε...

Κι εγώ δεν μπορώ να διαβάσω βιβλίο από την οθόνη παρόλο που το έχω κάνει. Θα προτιμούσα να το κρατούσα στα χέρια μου όχι γιατί είμαι ρομαντική αλλά θα με βόλευε περισσότερο. Δεν ξέρω όμως πώς είναι τα παιδιά τώρα αλλά και αν είναι θέμα συνήθειας όλο αυτό.
Δεν μπορώ να κρίνω την απόφαση για την κατάργηση του "Ο Δάσκαλος Είναι Βλάκας" που λέγαμε τότε εμείς τα χαζά. Μπορεί να είναι ένας οργανισμός γεμάτος βύσματα πχ, γεμάτος γραφειοκρατία και οτιδήποτε άλλο. Δε θα έλεγα οτι μας έχει δώσει και τα καλύτερα δείγματα μέχρι τώρα... Και μιλώ για τα βιβλία που κράτησα εγώ.
Όταν κάτι φεύγει κάτι καινούριο έρχεται πάντως. Καλύτερο ή χειρότερο, δεν ξέρω. Μη φοβάσαι όμως φίλε μου, θα το παλέψουμε κι αυτό με τα ένστικτά μας. Οι μάχες για την Παιδεία είναι οι πιο σημαντικές.
Καλημέρα.

Aerlyn0204 είπε...

Ειναι απο τα πιο καλογραμμενα σου κειμενα γιατι μου καθεται ευκολο και κατανοητο χωρις να προβληματιζομαι με δευτερες σκεψεις.Και γιατι συμφωνω απολυτα μαζι σου λεξη λεξη.
Απεκτησα αστιγματισμο (ελαφρυ ευτυχως) με αποτελεσμα τη χρηση γυαλιων μονο στον υπολογιστη,για ξεκουραση,οταν ημουν 20.Δηλαδη στα 2 χρονια που σπουδαζα Η/Υ Συστήματα.Δηλαδη οοοολη μερα στον υπολογιστη!Φαντασου τα παιδακια...
Ποσο λυπαμαι για το μελλοντικο σχολειο του παιδιου μου...Λες να της δωσω τα δικα μου βιβλια που εχω φυλαξει?! :Ρ

Φιλια και καλησπερες :)

ασωτος γιος είπε...

δε ξέρω γιατί κλείνει ο οργανισμός, προφανώς γιατί δνε έφερνε λεφτά, αλλα τα βιβλία αυτά είναι μια ολόκληρη εποχή,
τελειώνει τελιωσε αυτή η εποχή

Stathis είπε...

σαν πατερας ενος 7χρονου κοριτσιου να σου παραθεσω την εμπειρια μου.η κορη μου πηγε στην Α Δημοτικου την περσινη χρονια.με τις βλακειες (για να το πω κομψα) της Διαμαντοπουλου τα παιδια εμειναν χωρις βιβλια στις αρχες της σχολικης χρονιας.απο τα 7-8 που επρεπε να παρουμε πηραμε μονο 2.τα μαθηματα και οι εργασιες των παιδιων γινοντουσαν με φωτοτυπιες!!!!!! της κακιας ωρας.αυτο συνεχιστηκε μεχρι τελους της σχολικης χρονιας αν και κατα τον Μαρτιο πηραμε και τα υπολοιπα βιβλια.
η ουσια ειναι οτι το βιβλιο απο περισυ με τις ευλογιες της διαμαντοπουλου περασε σε δευτερη μοιρα.ειχε προκριθει η λυση των cd οπως αναφερεις αλλα μετα απο καταγγελιες οτι πισω απο την εταιρεια των cd ηταν ο αντρας της δεν προχωρησε.το εγχειρημα των φωτοτυπιων κοστισε στην κυβερνηση 2.000.000 ευρω.οσα θα κοστιζαν και τα βιβλια περιπου....αρα καποιο σκοπο εξυπηρετουν ολα αυτα.και εγω ο περιεργος δεν μπορω παρα να μην σκεφτω οτι θελουν να μας εξαφανισουν.να μας χτυπησουν στην παιδεια και στον τροπο που μεγαλωνουμε τα παιδια μας.οι πολιτικοι φιλε μου ειναι υπευθυνοι για ολα.και θα ερθει η ωρα που θα το πληρωσουν.

Ανώνυμος είπε...

Χαίρομαι που επέστρεψες, είχαμε αρχίσει να ανησυχούμε. :)

Μην το συζητάς, τα σχολεία εδώ της ομογένειας εδώ και χρόνια δεν έχουν βιβλία. Αποφασίσαμε να βγάζουμε δική μας ύλη και να την μοιράζουμε στους μαθητές μας.

Καταλαβαίνω το πόσο δύσκολο θα ήταν να χρησιμοποιείται όλη μέρα η τεχνολογία. Στο Αυστραλέζικο εκπαιδευτικό σύστημα τα παιδιά βρίσκονται όλη μέρα πάνω από έναν υπολογιστή ή κάνουν διαδραστικά παιχνίδια μέσω του projector. Οι περισσότεροι μαθητές μου, πέρα από τις μαθησιακές δυσκολίες που έχουν, έχουν προβλήματα όρασης. Να μην αναφερθώ στο γεγονός πως η ορθή γραφή των λέξεων έχει πάει περίπατος..

Σκέτη απογοήτευση. Νομίζω ότι ο ΟΕΔΒ δεν έπρεπε να κλείσει, τι τερατούργημα θα εμφανισθεί στην θέση του και ποιος θα μας εγγυηθεί ότι δεν θα γραφούν ξανά βιβλία ιστορίας που θα μιλούν για τον "συνωστισμό" της Σμύρνης;

Θα μπορούσα να γράφω με τις ώρες επί του θέματος. :Ρ

Nasia είπε...

συμφωνώ στα γραφόμενά σου ,φυσικά είμαι υπέρ του βιβλίου ,που είναι όργανο παιδείας!! Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει καταντήσει ''έθιμο'' το κάψιμο των σχολικών βιβλίων στο τέλος της σχολικής χρονιάς:ο μαθητής αρνείται το βιβλίο γιατί δυσκολεύουν τα κατανοητά και απλουστεύουν τα ακατανόητα.Τα βιβλία παίρνουν θέση υπέρ ή κατά χωρίς να το αποδεικνύουν.Συχνά δεν έχουν καμία θέση.Μόνο λόγια ,γριφώδεις εκφράσεις ,για να καλύψουν το εννοιολογικό τους κενό ....
Η ''πληροφορική''είναι το νέο παιδευτικό μας φετίχ.Δεν είναι δυνατόν να διαπλάσουμε άνθρωπο που ν'αποταμιεύει τα πάντα.Εκείνο που διαρκεί είναι ο δημιουργικός στοχασμός ,ο ανήσυχος νους ,η ανοιχτή σκέψη....

JonyG είπε...

αλχημιστά μου τί λες τώρα...η κουκουβάγια...τί μου θύμισες τώρα...ρε η κουκουβάγια και τα αρχικά ΟΕΔΒ ήταν για μας η συντροφιά μας τη βαρετή ώρα του μαθήματος...γύρναγα το βιβλίο και τη χάζευα...θυμάμαι τις έφτιαχνα γυαλιά, της έβαζα μαλλιά, της έφτιαχνα διαλόγους...ακόμη θυμάμαι και τα αστεία που κάναμε με τα αρχικά: Όταν Έχω Διάβασμα Βαριέμαι, Ο Δάσκαλος Είναι Βλάκας κλπ κλπ (οι 35+ θα τα θυμούνται νομίζω)...ρε ο ΟΕΔΒ να κλείσει????
εντάξει, τα λες υπέροχα...έτσι ακριβώς είναι, όπως ακριβώς τα λές, το θέμα είναι τεράστιο και θα το συνεχίσω και εγώ...θέλουν ΚΑΤΙ να κάνουν, κάτι ΚΑΚΟ...πολιτικοί...σιχάματα...
την κατάρα της κουκουβάγιας να έχετε μαμημένοι...κραααα, κρααααααα!!!

Άιναφετς είπε...

Επέστρεψες στη "πατρίδα" (μου);
Τώρα θα δεις τι θα ακούσεις (και από μακριά) τώρα που ανοίγουν τα σχολεία...άμοιρα παιδιά- πειραματόζωα ενός ηλίθιου συστήματος...
Καλή δύναμη στους γονείς, αφού από εκεί ξεκινάει η εκπαίδευση!
ΑΦιλιά και καλό Γαλλικό Φθινόπωρο!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Υστερα απο αρκετη απουσια καλοκαιριου περνώ απο τους φιλους να μαθω νεα τους και να ευχηθω για το νεο μηνα.Μακάρι αυτός ο μήνας να είναι όμορφος , γεμάτος με τύχη και πολλά χαμόγελα γιατί χρειαζόμαστε κάθε σταγόνα θετικής ενέργειας!Καλό μας μήνα λοιπόν -καλη εβδομαδα με υγεια πανω απ όλα και καλο φθινοπωρο!
Δεν ειχα ιδεα τωρα το διαβασα εδω.Ειναι κριμα σιγουρα και συμφωνω μαζι σου με τα γραφομενα .

Άιναφετς είπε...

Που είσαι;
Όλα καλά;
Φιλιά πολλά πολλά! :)