Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012

Οι ηνίοχοι

Σχεδόν σε όλες τις εποχές και σε όλα τα στάδια της κουλτούρας προσπάθησαν κάποια στιγμή, με βαθειά δυσαρέσκεια, να απελευθερωθούν απο τους Έλληνες-επειδή κάθε προσωπική, φαινομενικά πρωτότυπη και άξια θαυμασμού δημιουργία συγκρινόμενη με το ελληνικό πρότυπο έχανε χρώμα και ζωή και κατέληγε να μοιάζει με φθηνό αντίγραφο, με καρικατούρα. Και έτσι, κάθε τόσο, ξεσπάει μια βαθειά οργή εναντίον αυτού του μικρού και αλαζονικού λαού, που είχε την τόλμη να ονομάσει "βάρβαρο" ό,τι δεν ήταν δικό του γέννημα-θρέμμα. Ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι αναρωτιούνταν, που μολονότι διαθέτουν εφήμερη μόνο ιστορική λάμψη, κωμικά περιορισμένους θεσμούς, αμφίβολη ηθική και χαρακτηρίζονται απο απεχθή ελαττώματα, αξιώνουν εκείνη την αξιοπρέπεια και την εξέχουσα θέση που διακρίνει τη μεγαλοφυϊα απο τις μαζες; (...) Και έτσι οι άνθρωποι νιώθουν ντροπή και φόβο απέναντι στους Έλληνες, εκτός κι αν εκτιμούν πάνω απο όλα την αλήθεια και τολμούν να την αναγνωρίσουν ακέραιη: οι Έλληνες κρατούν στα χέρια τους, σαν ηνίοχοι, τα χαλινάρια της δικής μας και κάθε άλλης κουλτούρας, και σχεδόν πάντα τόσο τα άρματα όσο και τα άλογα των άλλων πολιτισμών είναι κατώτερης ποιότητας και αίγλης από τους ηνιόχους τους που το έχουν για παιχνιδάκι να γκρεμίσουν αυτό το σύνολο σε μια άβυσσο, πάνω απο απο την οποία εκείνοι εύκολα πηδούν με ένα αχίλλειο άλμα.

Κατερίνα Σχινά, Ο Νίτσε απο το άλφα ως το ωμέγα, Εκδόσεις Μεταίχμιο

4 σχόλια:

k.Mer είπε...

Η Ελλάδα είναι ένας μικρός παράδεισος από όλες τις απόψεις...αλλά κι ο παράδεισος χρειάζεται οργάνωση στις μέρες μας... κι άμεση εξολόθρευση των φιδιών που πολλαπλασιάστηκαν με ταχύτητα φωτός και μας δαγκώνουν από όλες τις μεριές.
Καλό βράδυ :)

AlithoVittoria είπε...

Πανέμορφη ανάρτηση.. Όλοι οι ξένοι έχουν εισβάλει στην Ελλάδα υιοθετώντας τα δικά μας στοιχεία μέσα στο δικό τους πολιτισμό και στη δική τους κουλτούρα. Πολυταξίδευτοι αυτοί έχουν καταφέρει να εγκαταστήσουν τα δικά τους στοιχεία, που όσο σημαντικά και αν είναι, σε αυτό το νησιώτικο τόπο δεν αρμόζουν, αφού τον υποβαθμίζουν.

Καληνύχτα! [=

ΑnD είπε...

Χμμμ...
Μ'ενθουσίασε!
χαχαχα
Θα κρατήσω το "μικρός και αλαζονικός λαός" έτσι άκριτα, απλά γιατί μας ταιριάζει.
Είσαι καλύτερα;;
Σε φιλώ!

ασωτος γιος είπε...

η Ελλάδα είναι ένας παραδεισος που κατοικείται από μικρούς διαβολους θα γράψω εγώ, παραφραζοντα Παπαδιαμάντη