Σάββατο, 10 Μαρτίου 2012

Ταδε εφη Ζαρατουστρα--Για το κρατος

«Υπάρχουν ακόμη λαοί και αγέλες, όχι όμως σε μας, αδελφοί μου: σε μας υπάρχουν κράτη.

Κράτος; Τι είναι αυτό; Εντάξει λοιπόν! Ανοίξτε τώρα τα αφτιά σας, γιατί θα σας πω ό, τι έχω να σας πω για το θάνατο των λαών.

Κράτος λέγεται το πιο ψυχρό απ’ όλα τα ψυχρά τέρατα. Και ψυχρά επίσης ψεύδεται και τούτο το ψέμα βγαίνει σερνάμενο από το στόμα του: «εγώ, το κράτος, είμαι ο λαός».

Ψέμα είναι αυτό! Δημιουργοί ήταν εκείνοι που δημιούργησαν τους λαούς και που κρέμασαν μια πίστη και μια αγάπη πάνω από αυτούς: έτσι υπηρέτησαν τη ζωή.

Καταστροφείς είναι εκείνοι που στήνουν παγίδες για τους πολλούς και ονομάζονται κράτος: κρεμούν από πάνω τους ένα σπαθί κι εκατό ορέξεις.

Όπου υπάρχει ακόμη λαός, δεν καταλαβαίνει το κράτος και το μισεί σαν κακό μάτι και σαν αμαρτία απέναντι στα ήθη και τα δικαιώματα.

Αυτό το σημάδι σας δίνω! Κάθε λαός μιλά τη γλώσσα του σχετικά με το καλό και το κακό: ο γείτονάς του δεν την καταλαβαίνει. Η γλώσσα του, επινοήθηκε μέσα στα ήθη και στα δικαιώματα.

Αλλά το κράτος ψεύδεται σε όλες τις γλώσσες του καλού και του κακού· και ό,τι και να πει, ψεύδεται – και επίσης ό,τι έχει, το έχει κλέψει.

Όλα είναι ψεύτικα στο κράτος· με κλεμμένα δόντια δαγκώνει, το δαγκανιάρικο. Ψεύτικα είναι και τα σπλάχνα του.

Σύγχυση των γλωσσών του καλού και του κακού: αυτό το σημάδι σας δίνω ως σημάδι του κράτους. Αληθινά, τη θέληση για θάνατο δείχνει αυτό το σημάδι! Αληθινά, γνέφει στους κήρυκες του θανάτου!

Γεννιούνται υπερβολικά πολλοί άνθρωποι: για τους περιττούς εφευρέθηκε το κράτος;!

Δείτε πως τους προσελκύει, αυτούς τους υπερβολικά πολλούς! Πως τους καταβροχθίζει και τους μασά και τους ξαναμασά!

«Πάνω στη γη δεν υπάρχει τίποτε μεγαλύτερο από μένα: εγώ είμαι το δάχτυλο του θεού, αυτό που βάζει τάξη» – έτσι ουρλιάζει το τέρας. Και δεν πέφτουν στα γόνατα μόνο εκείνοι που έχουν μακριά αφτιά και κοντή όραση!

Αχ, και σε σας επίσης, μεγάλες ψυχές, ψιθυρίζει τα ζοφερά ψέματά του! Αχ, μαντεύει τις πλούσιες καρδιές, που πρόθυμα σπαταλιούνται!

Ναι ακόμη και σας σάς μαντεύει, νικητές του παλιού θεού! Κουραστήκατε στον αγώνα και τώρα η κούρασή σας υπηρετεί το νέο είδωλο!

Ήρωες και αξιοσέβαστους ανθρώπους θα ήθελε να έχει γύρω του το νέο είδωλο! Αρέσκεται να λιάζεται στο ηλιόφως των καλών συνειδήσεων – το ψυχρό τέρας!

Θέλει να σας τα δώσει όλα, αν εσείς το λατρέψετε, το νέο είδωλο: επίσης αγοράζει τη λάμψη της αρετής σας και το βλέμμα των περήφανων ματιών σας.

Θέλει να σας βάλει δόλωμα στους υπεράριθμους! Ναι, ένα διαβολικό τέχνασμα εφευρέθηκε εδώ, ένα άλογο του θανάτου, που βροντά κάτω από τα φανταχτερά στολίδια των θεϊκών τιμών.

Ναι είναι ένας θάνατος για τους πολλούς εφευρέθηκε εδώ, που καυχιέται που είναι η ζωή: αληθινά, μια εγκάρδια υπηρεσία στους κήρυκες του θανάτου!

Κράτος ονομάζω αυτό, όπου όλοι πίνουν δηλητήριο, καλοί και κακοί: κράτος, όπου όλοι χάνουν τον εαυτό τους, καλοί και κακοί: κράτος, όπου η αργή αυτοκτονία όλων – ονομάζεται «ζωή».

Δείτε λοιπόν αυτούς τους περιττούς! Κλέβουν τα έργα των εφευρετών και τους θησαυρούς των σοφών: πνευματική καλλιέργεια ονομάζουν την κλεψιά τους – κι όλα τα κάνουν αρρώστια και αποτυχία!

Δείτε λοιπόν αυτούς τους περιττούς! Άρρωστοι είναι πάντα, ξερνούν τη χολή τους και το ονομάζουν αυτό εφημερίδα. Κατασπαράζουν ο ένας τον άλλο και δεν μπορούν καν να τον χωνέψουν.

Δείτε λοιπόν αυτούς τους περιττούς! Πλούτη αποκτούν και όμως γίνονται όλο και πιο φτωχοί. Δύναμη θέλουν και προπαντός τον μοχλό της δύναμης, πολύ χρήμα – αυτοί οι ανίκανοι!

Δείτε πως σκαρφαλώνουν, αυτοί οι ευκίνητοι πίθηκοι! Σκαρφαλώνουν ο ένας πάνω στον άλλο κι έτσι παρασύρονται στη λάσπη και στο βυθό.

Όλοι θέλουν να ανεβούν στο θρόνο: αυτό είναι η τρέλα τους – λες και η ευτυχία κάθεται στο θρόνο! Συχνά κάθεται η λάσπη στο θρόνο – και επίσης συχνά ο θρόνος πάνω στη λάσπη.

Τρελοί είναι όλοι τους για μένα και πίθηκοι που σκαρφαλώνουν και υπερβολικά θερμόαιμοι. Άσχημα μου μυρίζει το είδωλό σας, το ψυχρό τέρας: άσχημα μου μυρίζουν όλοι αυτοί μαζί, οι ειδωλολάτρες.

Αδέλφια μου, θέλετε λοιπόν να πνιγείτε μέσα στις αναθυμιάσεις των στομάτων και των ορέξεών τους: καλύτερα να σπάσετε τα παράθυρα και να πηδήσετε έξω, στον καθαρό αέρα!

Απομακρυνθείτε λοιπόν από την άσχημη μυρωδιά! Μακριά από την ειδωλολατρία των περιττών!

Απομακρυνθείτε λοιπόν από την άσχημη μυρωδιά! Μακριά από τον αχνό αυτών των ανθρωποθυσιών!

Για τις μεγάλες ψυχές, η γη είναι ακόμα ελεύθερη. Άδειες είναι ακόμη πολλές θέσεις για ερημίτες, μόνους ή δυο δυο, τις οποίες περιβάλλει η μυρωδιά ήσυχων θαλασσών.

Για μεγάλες ψυχές, ελεύθερη είναι ακόμη μια ελεύθερη ζωή. Αληθινά, όποιος κατέχει λίγα, κατέχεται εξίσου λίγο: ευλογημένη να είναι η μικρή φτώχεια!

Εκεί που σταματά το κράτος, εκεί αρχίζει ο άνθρωπος, εκείνος που δεν είναι περιττός: εκεί αρχίζει το τραγούδι του απαραίτητου, η μοναδική και αναντικατάστατη μελωδία.

Εκεί όπου σταματά το κράτος – κοιτάξτε λοιπόν, αδελφοί μου! Δεν τα βλέπετε, το ουράνιο τόξο και το γεφύρι του υπεράνθρωπου;»

Έτσι μίλησε ο Ζαρατούστρα.

Φρήντριχ Νίτσε, Έτσι μίλησε ο Ζαρατούστρα. Μετάφραση Ζήσης Σαρίκας, Εκδόσεις Νησίδες

17 σχόλια:

.christina είπε...

Στο χέρι μας είναι εάν θα αφήσουμε αυτό το ψυχρό τέρας να μας καταβροχθίσει. Όμως πόσο προφητικός ήταν ο Νίτσε; Ή μήπως απλά ρεαλιστής; Γιατί στην ουσία αυτά του τα λόγια 'Αλλά το κράτος ψεύδεται σε όλες τις γλώσσες του καλού και του κακού· και ό,τι και να πει, ψεύδεται – και επίσης ό,τι έχει, το έχει κλέψει.' τι διαφορά έχουν για τη δική μας εποχή; Καμία απολύτως. Σε οποιαδήποτε κοινωνία πάντα θα κυριαρχεί το ψέμα, η υποκρισία, το συμφέρον...Οι αξίες θα θυσιάζονται στο βωμό της αισχροκέρδειας όπως γινόταν προ αμνημονεύτων χρόνων...
Ένα ερώτημα με βασανίζει όμως...ποτέ δεν μου άρεσε ο πεσιμισμός όμως πώς να διατηρήσουμε την αισιοδοξία μας αν επαναλαμβάνεται ο ίδιος φαύλος κύκλος ξανά και ξανά;
Τέτοιοι προβληματισμοί θα έπρεπε να κυριαρχούν σε σελίδες blog. Ειδικά από νέα μέλη της κοινωνίας μας, που στο κάτω κάτω κρατάνε το μέλλον στα χέρια τους.
Πολλά φιλιά!

Ο Αλχημιστης είπε...

@ .christina

Καλη μου Χριστινα δεν ειναι πεσιμισμος να δεχεσαι μια πραγματικοτητα. Αντιθετα ειναι η αρχη της σοφιας και η αρχη της χαρας. Οταν καταλαβαινεις μια και καλη πως εχουν τα πραγματα σταματα να ψαχνεις να βρεις τι σου φταιει, γιατι ολα πανε στραβα. Και απο εκει αρχιζει η χαρα και η καταφαση.

Η καταφαση και η χαρα δεν ειναι να ζεις στα ψεμματα ευτυχης. Ειναι να ψαχνεις τι ειναι αληθεια και τι ισχυει και οχι τι θα ηθελες να ισχυει.

Παντα οι φιλοσοφοι ηταν οι αληθινοι επαναστατες στην εποχη τους, στην καθε εποχη. Ειναι αυτοι που ειδαν πιο μακρια απο οποιονδηποτε, αυτοι που κοιταξαν στα ματια την αβυσσο και δεν φοβηθηκαν.

Για αυτο βλεπουν πραγματα που επαναλαμβανονται. Γιατι περα απο την μουρμουρα του κοσμου, βλεπουν πραγματικα αυτο που επαναλαμβανεται, βλεπουν τα φαινομενα, οχι τα κουτσομπολια της καθε εποχης.

Να μου εισαι καλα! Φιλια!

ελενη είπε...

eείναι πραγματικά εξωφρενικό να τα καταλαβαίνει κανείς όλα αυτά αλλά να εξακολουθεί να νιώθει βυθισμένος βαθύτερα στην κινούμενη άμμο που τον έχουν βάλει...

.christina είπε...

Χαρά! Αυτό λείπει...πόσο καιρό έχω να δω τον κόσμο να χαίρεται και να γελάει με την ψυχή του...
Αλλά είναι ευκολότερο να εθελοτυφλείς και να αγνοείς τα προβλήματα...να γελάς με το ψέμα...να προσπαθείς να αγνοήσεις το μέλλον που σκιαγραφείται αβέβαιο και τόσο μα τόσο ανήθικο...

Αλλά η αισιοδοξία υπάρχει. Και ελπίζω να υπάρχουν ακόμη άτομα που θα παλέψουν για την ανάκαμψη και την ελευθερία! όπως πάντα υπήρχαν...
Πολλά φιλιά και από εμένα.

Φανή είπε...

εχω το βιβλιο αλλα δυστυχως η μεταφραση δεν ειναι και ο,τι καλυτερο και με δυσκολευει αρκετα..

η μεγαλυτερη επιτυχια του κρατους ειναι οτι εχει πεισει τους ανθρωπους για την αναγκαιοτητα του. και μαλιστα για την αναγκαιοτητα να εχει τη συγκεκριμενη απολυταρχικη μορφη (και δομη) που εχει σημερα.
ο ανθρωπος θεωρει αδυνατο το να μπορει να υπαρξει χωρις εξουσια.
και αυτο, το να υπερασπιζεται καποιος την εξουσια ανθρωπου πανω σε ανθρωπο (!!) ειναι το πιο λυπηρο απ'ολα.. και το πιο απογοητευτικο..

ασωτος γιος είπε...

το εχω και γω το βιβλιο και μολις μ εκανες να το κατεβασω να το ξανακοιταξω
μεγαλες αληθειες

ασωτος γιος είπε...

το εχω και γω το βιβλιο και μολις μ εκανες να το κατεβασω να το ξανακοιταξω
μεγαλες αληθειες

Ανώνυμος είπε...

Το κράτος αγαπητέ φίλε μου είμαστε εμείς,το εθνος είμαστε εμείς,η κοινωνία είμαστε εμείς!!Δεν είναι το κράτος απρόσωπο,έχει πρόσωπο και όνομα,το όνομα το κάθε ένα από εμάς!!Συμφωνώ απόλυτα λοιπόν με το Νίτσε και τη σφοδρότατη κριτική του στο νεωτερικό κράτος της δυτικής Ευρώπης που ρούφηξε όλο το κόσμο!!Και ναι ο Νίτσε μπορεί να θεωρηθεί προφήτης της κατάρρευσης του νεωτερικού κράτους!!Άργησε λιγάκι αλλά αού ήρθε δεν υπάρχει πρόβλημα!!

Σε χαιρετώ!!

ΛΙΑΚΑΔΑ είπε...

Μερικά κείμενα εκτός από ρεαλιστικά είναι τόσο μα τόσο επίκαιρα...
Τάδε έφη Λιακάδα ;)

ΛΥΧΝΟΣ ΚΑΙΟΜΕΝΟΣ είπε...

αυτός τάδε έφη....
εμείς.... ακούη;

Ο Αλχημιστης είπε...

@ Ελενη

Ελενη μου και εγω αυτο το ερωτημα εχω, πως γινεται ενω τα ξερουμε ολα αυτα και τα βιωνουμε στο πετσι μας, παρολα αυτα κανουμε οτι δεν ξερουμε.

Πιστευω οτι το προβλημα ειναι οτι πιστευουμε οτι τιποτα δεν μπορει να αλλαξει και εχουμε παρατησει καθε προσπαθεια και απλα παρακολουθουμε τα γεγονοτα να μας προσπερνουν.

Να μου εισαι καλα!

Ο Αλχημιστης είπε...

@ .christina

Χριστινα μου ναι η χαρα μας λειπει. Και εγω την ιδια ελπιδα με εσενα εχω. Ειδωμεν!

Να μου εισαι καλα! Φιλια πολλα!

Ο Αλχημιστης είπε...

@ Φανη

Αυτο με τις μεταφρασεις του Νιτσε ειναι ενα προβλημα. Δυστυχως αν δεν γνωριζεις γερμανικα ειναι αμφιβολο αν μπορεις να καλυφθεις απο τις υπαρχουσες μεταφρασεις.

Ναι το να υπερασπιζεσαι την βια του ανθρωπου πανω σε ανθρωπο ειναι φριχτο και ανεντιμο. Ελπιζω να προσπαθησουμε ολοι μαζι να αλλαξει ολο αυτο μπας και δουμε καμια ασπρη μερα.

Να μου εισαι καλα!

Ο Αλχημιστης είπε...

@ ασωτος γιος

Πηγη εμπνευσης και αληθειας παντα ο Νιτσε! Με μεγαλες αληθειες και διαπιστωσεις!

Να εισαι καλα φιλε μου!

Ο Αλχημιστης είπε...

@ Ρας

Αυτο που λες ειναι μεγαλη αληθεια. Για χρονια ωρα τα κρατη της δυτικης Ευρωπης βυθιστηκαν σε μια κουλτουρα που μας εφερε εδω που μας εφερε. Ενα απιστευτο μορφωμα, μια απιστευτη λογικη που λυγισε ολους τους λαους, ακομα και αυτους που ηταν οικονομικα ισχυροι.

Κατι πρεπει να αλλαξει σε ολη αυτη την λογικη, οι λαοι της ευρωπης πρεπει να απαγκιστρωθουν απο ολη αυτη την λογικη του μηδεν και των αγορων. Πρεπει να βρουν το παλαιο τους σφριγος και δυναμικη.

Να εισαι καλα φιλε μου!

Ο Αλχημιστης είπε...

@ Λιακαδα

Επικαιρα και αληθινα τα λογια του Νιτσε, οαση καθαρης σκεψης για ολες τους αιωνες που θα ερθουν.

Να μου εισαι καλα! Φιλια πολλα!

Ο Αλχημιστης είπε...

@ Λυχνος Καιομενος

Οχι δεν ακουμε. Δεν ειναι προφανες? Εχουμε χωθει τοσο πολυ στην απραξια που δεν μπορουμε να κουνησουμε ουτε τα βλεφαρα μας. Καθομαστε και κοιταμε σαν χαμενοι...Ελπιζω να αλλαξουμε γρηγορα γιατι δεν εχουμε πολλα περιθωρια ακομα.

Καλη ημερα Λυχνε μου!